Social Icons

Pages

Saturday, July 20, 2013

Bazar Ramadhan

Salam ramadhan...

Lama tak post pasal ramadhan di blog ni.. Bila tengok statistik blog ni banyak yang search pasal bufet ramadhan walaupun sebenarnya post saya tu pada tahun 2010 namun masih hits lagi orang tengok... Kalau tengok bufet ramadhan setiap tahun berubah harga dan pasti setiap tempat akan cuba untuk memenangi hati pelanggan dengan pelbagai juadah yang akan disediakan..

Sebelum cerita pasal bufet ramadhan nak cite pasal bazar ramadhan atau pun pasar ramadhan ataupun orang shortkan je panggil PARAM.. Tahun ni saya memilih untuk lebih memasak daripada membazir kat param seperti tahun-tahun sebelum namun masih lagi tetap berjalan ke param yang selalu menjadi toplist saya sebab bagi saya banyak pilihan nak beli makanan... Area KL la kan sebab saya ni duduk KL unless keja travel bole la cover satu malaysia..hehehee

Antara PARAM yang menjadi kesukaan saya :

1) Param Bandar Baru Sentul
    Param ni terletak sebelah SMK Bandar Baru Sentul mengadap depan Anjung Villa Condo.. Dalam banyak-banyak param saya suka pergi kat sini sebab makanan kat sini banyak menepati citarasa saya sebab sedap dan murah.. Mahal tak sedap tak best jugak kan..sebab saya ni alergik skit kalau mahal tapi at lat buat saya sakit perut.. Paling suka kat sini ada aneka sup yang sedap, murtabak pak din yang masuk JJCM ade, cam biasa nasi kerabu.. Slalu pergi hari jumaat sebab ada pasar malam skali.. bole pergi beli barang basah + nasi kerabu pakcik van sedap..

2) Param TTDI 
   Dekat-dekat dengan VADS tapi sebelah belakang celcom tu.. Lupa apa nama bangunan yang mengadap kat param tu.. Kalau datang param sini tak sah kalau tak jumpa artis.. Kat sini harga so-so laa.. Macam naik je setiap tahun..hehe lagi-lagi isu ayam.. Sini ada nasi briyani gam johor yang sedap, burger bakar, masakan negeri sembilan yang sangat ohsem dan sedap hingga menjilat jari.. 

3)Param Putrajaya...
  Ni pergi kalau weekend meroyan skit kalau nak berjalan.. Lagipun sini ade baby cakoi dengan roti john taman warisan yang femes tu.. beratur panjang orang membelinyee.. macam-macam juadah ada tapi selalunya tu je la yang saya beli kalau pergi sini.. 

4) Param Stadium Shah Alam
   Ni pun ala-ala putrajaya.. Besar dan berpusing-pusing nak abis.. Kat sini kadang-kadang rasa macam satu orang buka gerai banyak-banyak sebab bila pusing kot ni jupe banner yang sama.. pusing kot sana pun banner yang sama.. tak kan magic kot..hehehe 

5) Pasar malam jalan TAR, KL
   Ni paling best.. sebab jalan-jalan cari baju raya bukan buka puasa.. Kat sini hari sabtu ada laksa yang best.. hehehe 

Lain-lain param pergi juga.. macam kat sg.penchala, kinrara, kota damansara.. tak tercover nak cerita sebab semua pun jual benda yang sama.. cuma 5 teratas ni memang top param setiap tahun dan pasti akan menyinggah kalau ada masa.. 

Tapi zaman harga barang naik ni.. berjimat-jimat lah berbelanja.. kawal nafsu makan sebab bila bukan bukannya makan semua pun.. secoiittt je ko makan.. haaa kan da membazir tu.. jangan membazir kan amalan syaitan.. bulan puasa ni jom kita banyak-banyak sedekah.. dari kita duk beli je makan tak abis ape kate sedekah setiap yang lebih punya portion duit tu ke tabung yang memerlukan.. tak ke indah bila semua orang bole merasa nikmat Allah s.w.t di dunia ni.. Waallahuallam.. Peringatan diri sendiri..

No comments:

 

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of avlcreative.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.
SorrY!! goMenDasaI.. Maaf.. Atas kecelaRuan Bahasa Yang digunakan.. Saya menulis mengikut keselesaan dan ayat2 yang terkeLuaR di waktu itu..hehehhehe