Social Icons

Pages

Saturday, October 16, 2010

Bajet 2011

Semalam perbentangan Bajet 2011 oleh Perdana Menteri di Parlimen. Rata-rata orang mengatakan bahawa bajet 2011 memberikan keistimewaan kepada wanita. Sedikit intipati menarik mengenai bajet 2011 seperti di bawah :

** cuti bersalin fleksibel kepada 90 hari
** cukai import 5-30% dimansuhkan kepada 300 barang berjenama bagi handbag, perfume, kasut, suit, baju kanak-kanak, set golf, etc
** Dana pencen swasta akan diwujudkan
** cukai jualan 10% ke atas telefon bimbit dimasuhkan
** meluaskan penglibatan wanita dalam ekonomi dengan program inkubator bagi ibu tunggal, penjenamaan semula 40 taska, menguatkuasakan Peraturan Pekerja Separuh Masa etc..
** skim rumah pertamaku bagi golongan muda berpendapatan 3000 ke bawah untuk memiliki rumah kurang daripada 220ribu
**elaun bulanan Ketua Kampung, JKKK, imam dinaikkan
** kadar tol di PLUS tidak akan dinaikkan selama 5 tahun
** PTK dimansuhkan
** imbuhan 500 kepada penjawat awam
** penambahan baikan pinjaman perumahan kepada penjawat awam

untuk mendapatkan info lagi berkenaan bajet 2011 sila layari http://www.treasury.gov.my/ .
boleh download bajet 2011 di laman web tersebut. Pihak pembangkang rata-rata mengatakan bahawa bajet ini ada kena mengena dengan pilihanraya akan datang.

Ulasan aku tentang bajet ni, bersyukur dengan elaun 500 tu walaupun tak dapat bonus kan macam private company. Yang bagusnya dengan penurunan cukai import dan cukai jualan kepada barang berjenama dan hanphone akan mengurangkan barang-barang tiruan di pasaran dan seterusnya dengan kuasa membeli dapat mempertingkatkan lagi ekonomi negara. As what my frenz comment kat FB.. YES to shopping.. hahahahahaha shopping time rite.. that for us as woman/ girl..

No comments:

 

Disclaimer

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of avlcreative.blogspot.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.
SorrY!! goMenDasaI.. Maaf.. Atas kecelaRuan Bahasa Yang digunakan.. Saya menulis mengikut keselesaan dan ayat2 yang terkeLuaR di waktu itu..hehehhehe